Get an amazing LEGO Marvel Taxi set for free when purchasing the new LEGO� Marvel Avengers Tower. Hurry up! Limited time only.

LEGO's Duurzaamheidsbeloftes - Bouwen aan een Groenere Toekomst

Het is niet langer voldoende om alleen maar te spelen met LEGO-blokken; we moeten nu ook bouwen aan een duurzamere toekomst. Op 27 september 2023 heeft LEGO aangekondigd dat het zijn inzet voor duurzaamheid aanzienlijk zal vergroten. Maar wat betekenen deze beloftes eigenlijk? En kunnen we erop vertrouwen dat dit niet slechts een stukje plastic marketing is?
De persverklaring van LEGO laat er geen twijfel over bestaan: ze zijn vastbesloten om hun producten en bedrijfsvoering duurzamer te maken. Een ambitie die we alleen maar kunnen toejuichen. Het meest opvallende is het plan om de uitgaven voor duurzaamheidsinitiatieven te verdrievoudigen tot 1,4 miljard dollar tegen 2025. Dit is een indrukwekkend cijfer en het laat zien dat LEGO serieus bezig is met het verminderen van zijn milieu-impact.
Een ander doel dat in het oog springt, is de belofte om tegen 2032 producten te maken van duurzamere en circulaire materialen. Dit is een belangrijke stap voorwaarts, aangezien de plastic afvalcrisis blijft toenemen. Het is echter essentieel dat LEGO transparant is over welke materialen ze precies willen gebruiken en hoe ze deze willen verkrijgen. Het publiek heeft recht op deze informatie om te beoordelen of hun inspanningen werkelijk duurzaam zijn.
Een van de meest concrete doelen is het streven om de uitstoot van koolstofdioxide tegen 2032 met 37% te verminderen en uiteindelijk tegen 2050 volledig koolstofneutraal te worden. Deze doelstellingen zijn van vitaal belang, gezien de dringende klimaatcrisis waarmee we worden geconfronteerd. Maar het is niet alleen belangrijk om doelen te stellen, maar ook om transparantie te bieden over hoe deze doelen worden bereikt. LEGO moet publiekelijk rapporteren over hun voortgang en strategieën om deze koolstofreducties te behalen.
Het meest opvallende in de persverklaring is echter de openhartigheid over mislukkingen. LEGO erkent dat niet alle duurzaamheidsinitiatieven even succesvol zijn geweest, zoals het geval was met rPET, een gerecycled plastic materiaal. Dit getuigt van eerlijkheid en bescheidenheid, eigenschappen die we zelden zien bij grote bedrijven. Het benadrukt het belang van experimenteren en leren in de zoektocht naar duurzaamheid. Dit verdient lof en moedigt andere bedrijven aan om ook open te zijn over hun mislukkingen.
Als consumenten moeten we echter alert blijven. Het is niet voldoende voor LEGO om alleen mooie woorden te spreken. We moeten hun inspanningen nauwlettend volgen en ervoor zorgen dat ze zich aan hun beloftes houden. Als LEGO zijn duurzaamheidsdoelen serieus neemt, kunnen ze een positieve kracht zijn in de strijd tegen de milieucrisis.
Bovendien moeten we als samenleving erkennen dat de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid niet alleen bij bedrijven ligt. Ook wij als consumenten hebben een rol te spelen. We kunnen LEGO aanmoedigen om verder te gaan in hun duurzaamheidsinspanningen door bewuste keuzes te maken bij het kopen van producten en door duurzaamheid als een belangrijk criterium te beschouwen bij onze aankopen.
Laten we hopen dat LEGO deze beloftes waarmaakt en dat andere bedrijven hun voorbeeld volgen. Als we samenwerken en onze inspanningen verdubbelen, kunnen we echt bouwen aan een groenere toekomst voor de generaties die na ons komen.

Hier onder volgt de 1 op 1 vertaling van het uitgestuurde persbericht van LEGO.com:
"We zijn meer dan ooit toegewijd aan het verduurzamen van onze producten en bedrijfsvoering.
We zullen de uitgaven voor duurzaamheidsinitiatieven verzesvoudigen tot $1,4 miljard in de vier jaar tot 2025.
We werken eraan om onze producten te maken van duurzamere en circulaire materialen tegen 2032.
We hebben onszelf als doel gesteld om de uitstoot van koolstofdioxide tegen 2032 met 37% te verminderen en op de lange termijn beloofd om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.
We zijn ook toegewijd aan investeren in duurzame materialen.
Tot nu toe hebben we meer dan 300 verschillende materialen getest. Sommige waren succesvol, zoals bio-PE dat we gebruiken om botanische elementen en accessoires te maken. Anderen vertoonden potentieel, maar voldeden niet aan onze strenge eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid, of hielpen niet bij het verminderen van onze koolstofvoetafdruk.

Een van die materialen is rPET. Toen we een prototype aankondigden, waren we optimistisch over de mogelijkheden ervan, maar na twee jaar testen besloten we om niet verder te gaan, omdat het uiteindelijk niet zou hebben bijgedragen aan het verminderen van koolstofemissies. We geloven ook dat er potentieel betere alternatieven zijn die ons kunnen helpen onze duurzaamheidsambities te realiseren.

Dit is de aard van innovatie, vooral als het gaat om iets zo complex en ambitieus als ons duurzame materialen programma. Sommige dingen zullen werken, andere niet.

We hebben veel geleerd en zullen die lessen toepassen terwijl we doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe materialen en andere manieren verkennen om onze bouwstenen duurzamer te maken.

We vinden het belangrijk dat we transparant zijn over onze duurzaamheidsinspanningen.

Het is een uitdaging die we allemaal delen, en het is iets waarvan we weten dat kinderen zich erom bekommeren. We ontvangen elk jaar honderden brieven van kinderen met ideeën over hoe we duurzamer kunnen zijn. We willen dat ze weten dat we luisteren en ons best doen.

We kijken ernaar uit om onze voortgang te blijven delen."

TimeStamp: 2023-09-27 17:11:43
Get an amazing LEGO Marvel Taxi set for free when purchasing the new LEGO� Marvel Avengers Tower. Hurry up! Limited time only.